Podsumowanie POPŻ Podprogramu 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym realizowanego przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Winnicy.
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Winnicy, z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Ciechanowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2021 – październik 2021.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy);
- skrobiowe (makaron jajeczny, ryż biały, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet drobiowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (fasolka po bretońsku).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 90 osób z gminy Winnica znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 5,7 ton żywności;
o 436 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
5. W ramach Podprogramu 2020 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne – 0 spotkań dla 0 uczestników
• Żywieniowo – dietetyczne- 0 spotkań dla 0 uczestników
• Kulinarne – 1 spotkanie dla 13 uczestników
• Niemarnowanie żywności – 0 spotkań dla 0 uczestników
- Wydawnicze - broszury dla 0 uczestników